1808 Irsko

Den 1.

Je středa 15.8. 2018 a my se po snídani vydáváme směrem na západ. K večeru přejíždíme francouzsko-německé hranice a noc strávíme pod Paříží v malebné vesničce Dieu sur Meuse, kde kempujeme přímo u kanálu s říčními loděmi. Večer si zahrajeme pár her, dáme lahvinku růžového vína a jdeme spát

Den 2.

Ráno pokračujeme do Bretaně, kde na večer přijíždíme na St. Cast Le Guide, kde je právě odliv Atlantického oceánu a my můžeme pozorovat obrovské plantáže ústřic a slávek. Sledujeme práci místních rybářů, kteří se o plantáže starají a také nás překvapí, jak rychle se celá plantáž zaplavuje přílivem. Večer grilujeme, ale po západu slunce je již dost chladno a tak zbytek večera trávíme v autě s výhledem na útesy.

Den 3.

Jedeme po pobřeží Bretaně až do vesnice St. Pol de Leon. Parkujeme na nábřeží, dáváme oběd a někteří se vydávají na prohlídku středověké vesničky z 15. století s krásnou katedrálou uprostřed. Následně se střetáváme s další posádkou a vydáme se po nákupu do přístavu směrem k Irsku.

Nalodění je trochu delší a ve finále máme cca 0,5 hodinové zpoždění. Večer na lodi absolvujeme místní párty, popijeme, pokecáme a noc strávíme v malé kajutě bez oken.

Den 4.

Snídani dáváme ještě na lodi s pohledem na irské pobřeží. Následně opouštíme trajekt, procházíme standardní celní procedurou a pak již jedeme po jihozápadním pobřeží směrem k Dublinu. Zkoušíme se zastavit hned na první pláži, ale protože je víkend a příjemné letní počasí, vše je nekompromisně obsazeno. Dojedeme proto až na vyhlášenou pláž, kde se mimo jiné natáčel film Zabijte vojína Rayena. Zde si pokecáme s příjemným Irem, který nám poskytne celou řadu informací a také se pochlubí, že měl za kamarádku češku a díky tomu poznal kus Čech.

Prošli jsme se po pláži a pak pokračujeme ještě asi 30 km, kde se ubytujeme u hospody přímo u Atlantiku.

Den 5.

Po procházce po útesech vyrážíme do hor, abychom absolvovali trek po rašeliništích v nedalekých horách. Převýšení více než 350 metrů a vzdálenost přes 8 km nám zabere skoro 3 hodiny, ale stojí za to. Nádherné vyhlídky občas hatila mlha, ale ta hlavně v nižších částech úplně ustoupila a nekonečné plotny vřesovišť byly opravdu nádherné.

V pozdním odpoledni stihneme navštívit největší irský vodopád, ale s vodopády ve Skandinávii se nedá srovnávat.

Večer jsme dorazili ke krásné starobylé hospodě Johnnieho Foxa z roku 1798, kde jsme si dohodli spaní a večer okusili Guinness za doprovodu skvělé hudby.

Den 6.

Čeká nás Dublin. Po snídani, kterou máme ještě u Foxe přejíždíme cca 20 km co nejblíže k centru města. Vyndaváme kola a jedeme přímo do centra. Jízda na kole po zaplněném městě po druhé straně silnice je docela náročná, ale po chvíli se dostaneme k Spire of Dublin, což je jedna z dominant Dublinu. Jedná se o 121 metrů vysoký kužel, který se nachází na hlavním bulváru O'Connell Street. Poté pokračujeme na Moore Street, což je nejstarší potravinářský trh v Irsku. Následuje ulice Henry Street a staré bary v ulici Temple Bar, což je kulturní, finanční a obchodní centrum a také místo pro noční život.

Pokračujeme podél vody kolem několika známých mostů až k Jameson Distillery, což je původní palírna, kde se whisky vyráběla od roku 1791. Další významnou atrakcí Dublinu je Guinness Storehouse, což je pivovar známého irského piva. Odsud naše trasa míří k bývalému vězení Kilmainhalm Gaol, v blízkosti kterého si dáme oběd v jednom z místních hospůdek a na závěr trasy ještě zastavíme u katedrály svatého Patrika, což je největší kostel v Irsku. Pak už jen kolem Dublinského hradu, radnice a Molly Malone, což je známá bronzová socha, zpět k autu

Před šestou večerní se vydáváme do vnitrozemí na sever. Stihneme se ještě zastavit u nejstaršího pubu Irska - Seana baru a přespíme u jezera Athlone.

Den 7.

V pozdním dopoledni pokračujeme vnitrozemím na sever. Děláme krátkou zastávku u hradu Roscosmmon, což je zřícenina hradu z 5.století. Poté se zastavíme u Boyle Abbey z 12.století a oběd si dopřejeme na břehu jezera s výhledem na Mc Dermottův hrad. Na večer zajíždíme ke Carrowkeel, což je pohřebiště, jehož počátky sahají až 4 tisíce let před Kristem. Po cestě na vrchol se setkáváme s klukem jménem Niel, který nás zasvěcuje do tajemství šamanství a s nímž na závěr dáme pár vpiv, když zjistíme, že zná opravdu slušně Českou republiku, kde také pobýval.

Těsně před setměním pak dorazíme na Glencar, kde strávíme noc v blízkosti hezkého vodopádu.

Den 8.

Ráno někteří vyrazí na cestu k dalšímu nedalekému vodopádu Devils Chimney, což je 150 metrů vysoký vodopád, kterým v době naší návštěvy protéká docela velké množství vody. Následně se přesouváme po silnici divokého Atlantiku do městečky Belina, kde uděláme potřebný nákup a pak pokračujeme po Atlantické cestě po pobřeží směrem na západ.

Projíždíme velkou megaliktickou oblastí Carrowmore a zastávku uděláme na pobřeží u Downpatrick Head, kde Atlantik vytváří zajímavé přírodní scény. Na večer pokračujeme po pobřeží a dorazíme až na západní pobřeží na pláž Keem.

Den 9.

V noci slušně prší a docela slušně fouká, ale ráno je slunečno a proto se vydáváme na trek na nejvyšší útesy Irska - Achill Head. Převýšení kolem 400 metrů po nočním dešti je slušný záhul, ale výhledy z útesů stojí za to. Před obědem ještě trošku popojedeme, prohlédneme si několik zajímavých vesniček a po 90 km jízdě vystoupíme na 750 metrů vysokou horu Croagh Patrick. Jedná se o náročný trek, který by měl absolvovat jednou za život každý Ir, a proto i my potkáváme docela hodně lidí. Na vrcholu to slušně fouká a vrcholek je zahalen v mlze, nicméně odměnou nám je hrob svatého Patrika a malý kostel. Výhledy po cestě nahoru a dolů jsou úžasné.

Pozdě večer ujíždíme ještě pár kilometrů a utáboříme se v Oldhead Village v místním malebném přístavu.

Den 10.

Po snídani se vydáváme po západním pobřeží. Projíždíme  malebnou kopcovitou krajinou, protkanou jezery a fjordy. Prohlédneme si Kylemore Abbey a odpoledne vyrazíme na další trek na Diamond Hill. Jedná se o kopec v chráněnné krajinné oblasti opět s nádhernými výhledy na Atlantik a okolní krajinou s rozlehlými bažinami   a vřesovišti. K večeru pak přejíždíme do městečka Galway, kde parkujeme přímo na nábřeží.

Dámy se chystají nakupovat a zbytek si jde prohlédnout hezké historické středověké městečko. Díky své architektuře a živé kulturní scéně bylo toto město zvoleno jedním z nejvíce sexy měst na světě. Město je protkáno malebnými uličkami, které zdobí barevné portály hospod a obchodů.

Po vydatné večeři před půlnocí ještě popojíždíme do několika kilometrů vzdálené vesnice Oranmor, kde opět využijeme k přenocování místního přístavu.

Den 11.

Dnes nás čeká zajímavá krajina s mnoha historickými památkami. Vyrážíme před polednem. Cca po 15 km se nachází hrad Dunguaire, který se nachází u jednoho z mnoha úzkých zálivů, kterými je protkané západní pobřeží Irska. Po prohlídce pokračujeme na jih a naším dalším zastavením je cisteriánský klášter Corcomroe. Stavba z 11.století je značně poznamenaná zubem času, ale atmosféra a okolní příroda je fantastická. A protože jsme tu skoro sami, dáváme si tu oběd a ještě natočíme parodii na reklamu irské whisky.

Naše cesta pokračuje přes náhorní planinu, kde se nachází jedna z nejstarších staveb na světě. Jedná se o pohřebiště s mystickým obětním oltářem starým přes 5 000 let. Celá oblast se jmenuje Poulnabrone Dolmen.

A potom již míříme k jednomu z největších přírodních zajímavostí Irska, k Moherovým útesům. Na hlavním parkovišti se nám nepodaří zaparkovat, ale místní zaměstnanec nám radí jak parkovat na soukromém pozemku jen pár metrů od útesů. A skutečně, vše klapne a za 10 EUR stojíme přímo na útesech. A ještě dostaneme pár rad, kam na útesu zajít, abychom měli co nejlepší výhledy. Je neuvěřitelné, co vše je schopna příroda vytvořit. Snad jen těch lidí by mohlo být méně.

Na noc sjíždíme pár kilometrů do městečka Liscannor, kde opět najdeme útočiště v malém místním přístavu. Ještě stihneme ugrilovat a pak nás do auta zažene déšť, který vytrvá celou noc.

Den 12.

Během rána pokračujeme na jih ostrova. Po poledni stavíme u hradu Dromoland, což je dnes luxusní hotel s golfovým hřištěm a hezkými zahradami. Vlastní hrad pochází ze 16. století. Další zastávkou jsou ruiny kláštera, kde je zároveň k dispozici kompletní servis pro obytné automobily, který využíváme. Doplníme vodu a k večeru dorazíme k zámku Ross, kde se projdeme po okolí, grilujeme a místa využijeme pro přespání.

Den 13.

Po krátkém přesunu stavíme u Torc Waterfall v Torc Mountain, které se nacházejí jen pár kilometrů od Killarney. Dáme si menší trek a pak už projíždíme národní park Killarney, který byl v roce 1981 zapsán na seznam UNESCO. Na několika místech uděláme krátkou zastávku a např. na Ladies View jsou opravdu nádherné výhledy do údolí.

Odpoledne také navštívíme Molly Gallivan's Cottage s tradiční farmou. Otestovali jsme si zde domácí whisky Potcheen, která se vyrábí z brambor, prohlédli si, jak se na farmě žilo a ještě jsme se seznámili se zvířaty, včetně oslíků, kteří byli velmi přátelští.

Večer jsme dorazili do vesnice Ballydehob, kde jsme zakempovali na molu místního malého přístavu.

Den 14.

Po ranní krátké procházce městečkem se přesouváme do Timoleague Abbey, kde si dáme oběd a pak už přejíždíme do hezkého historického městečka Kinsale, které si prohlédneme. Děti si dávají místní zmrzku a my naproti v baru koštujeme pravý guinness.

Večer se pak přesouváme na Charles Fort, což je pevnost z 17. století, díky které byl přístav v Kinsale v té době nejbezpečnějším přístavem na světě.

Den 15.

Přejíždíme za Cork, kde navštívíme originální kancelář společnosti, ve které jsme prodali poslední listy na Titanic, který měl poslední zastávku před ztroskotáním. Okolí zdobí krásnou katedrálu a velké množství starých barevných domků.

Odsud se přesouváme dále po pobřeží do vesnice Ballycotton, kde absolvujeme krátký trek po útesech. Jedná se o malou rybářskou vesničku, která je vystavěna na místních ústech.

K večeru se pak přesunete na STPL Waterford, kde si užíváte slunce a vlny Atlantiku. Grilujeme a posedíme u ohně.

Den 16.

Čeká nás přejezd 150 km do Rosslare, kde musíme být ve 14 hodin. Po nezbytných postupech se na nádraží Oscar Wild, který přesně za 16 hodin opouští přístav směrem do Francie, nastěhuje na již známý trajekt.

Den 17.

U břehů Francie přistaneme za 10 hodin. Provedeme nezbytný nákup a pak již 1070 km do německého Düsseldorfu na největší výstavu karavanů v Evropě.