Závislost na jídle


 

Potřebujete pomoct skoncovat s neodolatelnou touhou po jídle, shodit přebytečná kila a získat zpět vaše zdraví?

Pokud máte nadváhu, je možné, že jste závislí na určitých, pro vás nevhodných potravinách a možná si toho nejste vědomi. Vaše chyba to není. Závislost na jídle je obvykle chybně uložena do kategorie emocionálních problémů. Ve skutečnosti jde převážně o biochemický problém.

Jednoduše řečeno, vaše hormony, chuťové buňky a procesy v mozku byly přemoženy potravinářským průmyslem.

Klienti výživových poraden za svoje problémy s váhou často nesprávně obviňují sami sebe. Jejich jednání a zodpovědnost jsou sice důležité, ale obvykle nejsou tito jedinci dostatečně silní na obranu proti neustálému proudění upravovaných, velmi chutných a intenzivně návykových potravin, které mají na potravinovém trhu stále větší podíl.

Sladké či jinak upravované a konzervované potraviny, jako jsou hranolky, chléb obsahující sladidla a rafinované sacharidy, se ve vašem těle mění v cukr a rapidně zvyšují obsah cukru v krvi. Nové studie potvrzují, že cukr způsobuje v mozkových centrech potěšení podobně jako kokain a heroin. To způsobuje závislost a touhu po těchto jídlech, které často podlehneme.

Jak jinak lze vysvětlit 70% obezitu v Americe a takřka 20% (a rostoucí) ve zbylé světové populaci dnešní doby? Jak jinak si vysvětlit rostoucí počet diabetiků? Proč se zvyšuje konzumace jídel, o kterých víme, že jsou škodlivé, zhoršují chronické symptomy, není nám po nich dobře, cítíme se nafouklí a provinilí?

Spousta lidí se vrhá do nejmodernějších diet nebo drastických operací, aby přemohli zdravotní a váhové potíže způsobené závislostí na jídle. „Řešení“ ve formě podvázání žaludku často selhává, neboť nebere ohled na zásadní biologické procesy závislosti na jídle.

Kdykoliv máme přístup k extra chutným sladkým nebo tučným jídlům, jsme biologicky naprogramovaní nejen k jejich konzumaci, ale ke konzumaci ve velkém, abychom mohli uložit přebytečné kalorie v podobě tuku na horší časy. To je přirozený úkol vašeho těla, problémem však je, že horší časy, na které zásoby šetříme, nikdy nepřijdou. Co nás kdysi jako lovce zachraňovalo, dnes nás zabíjí. Pokud se na problém podíváte takto, tato epidemie je přirozenou biologickou reakcí našeho těla na náš abnormální denní příjem potravy.

K oproštění se od těchto návykových látek, ukončení přejídání a přeprogramování vaší biologie se musíte detoxikovat od všech potravin a nápojů, které působí jako drogy a na kterých jste závislí. Výrobci jídla velmi chytře produkují chuťově vynikající potraviny plné cukru, tuku a soli. Vezměme si příklad z odvykacího programu pro závislé. Když léčíme závislé na heroinu nebo alkoholu, neradíme jim, aby ubrali na množství, aby snížili dávku na jednu denně či jeden drink denně. Je nám jasné, že od těchto silných látek musí kompletně očistit mozek i tělo, ideálně pomocí kvalitního programu, který podporuje detoxikační proces.

Šanci na „uzdravení“ máte o to větší, čím více jste si vědomi těchto biologických procesů – vědomí důležitosti oproštění se od návykových látek a toho, že vaše touha po jídle je chemicky vyvolaná.

Jak jsme se sem dostali? 

Mnoho organizací včetně United Nations (UN), World Health Organization (WHO), National Institutes of Health (NIH) usilují o vyřešení tohoto velkého tučného problému. Zdravotnictví řeší obrovské množství zdravotních problémů způsobených obezitou, jejich počet rapidně roste a jen NIH investuje ročně 800 milionů amerických dolarů na vyřešení „příčiny“ obezity. Přesto všechno stále neslavíme úspěchy.

Potravinářský průmysl by byl rád, abychom věřili, že obezita je důsledkem osobních návyků. Tvrdí, že lidé jsou tlustí, protože jsou líní a nenasytní, nikoli že jejich biologie byla mistrně podvedena a nyní touží po potravinách vyprodukovaných jejich průmyslem. Placení odborníci tvrdí, že problém by byl vyřešen, kdyby byl každý sám za sebe zodpovědnější. Tvrdí, že nejsou špatné či dobré potraviny, jen všeho s mírou. A samozřejmě, všichni bychom měli trošku cvičit.

Co ale nevysvětlují, je fakt, že ke spálení kalorií z půllitrové Coca Coly byste museli ujít 7 kilometrů. Ke spálení energie z jednoho velkého menu ve fast foodu byste museli uběhnout 6 kilometrů denně po dobu jednoho týdne. A navíc, díky geniálnosti fast foodového inženýrství, jakmile sníte jedno velké menu, budete chtít další – a to velmi brzy.

Hledání viníka samozřejmě problém nevyřeší. Je pro nás ale důležité uvědomit si, že skutečná vina za naše potíže se zdravím a váhou leží – alespoň pro ty z nás, kteří jsme se stali na nezdravém jídle závislí – především u firem, které cíleně a vědomě produkují vysoce návykové potraviny.

Potravinoví vědci se soustředí na vývoj jídel, která navozují pocit blaženosti. Tento pocit má pak za následek, že se stále vracíme pro další a další porci. Určité příchutě chemicky zdůrazní natolik geniálně, že bez ohledu na množství, které jste už zhltli, nemáte stále dost.

Není to bohužel jen paranoia. Některé velké společnosti opravdu cíleně a strategicky upravují potraviny na úkor našeho zdraví.

Důkaz je v mléčném koktejlu

Vědecké výzkumy zabývající se závislostmi na potravinách jsou srozumitelnější více než kdy jindy. Jedna z důležitých současných studií ukazuje, že potraviny s vyšším obsahem cukru a s vyšším glykemickým indexem mohou být návykové stejným způsobem jako kokain a heroin. Tyto potraviny totiž aktivují část mozku nazvanou nucleus accumbens, která je známá jako odrazový můstek pro konvenční závislosti, jako jsou výherní automaty nebo drogy. Pokud je toto centrum potěšení v mozku aktivováno, cítíme se dobře a žene nás to k dalším stejně vyvolaným pocitům.

Dvanáct žen s nadváhou nebo obezitou ve věku 18–35 let dostalo milkshake s nízkým obsahem cukru a nízkým glykemickým indexem. O čtyři hodiny později se u žen měřila aktivita nucleus accumbens. Rovněž se měřil cukr v krvi a úroveň hladu.

O několik týdnů později pak vědci podali stejným účastnicím jiný koktejl. Vypadal a chutnal shodně, byl vyroben tak, aby bylo dosaženo zcela stejné příchutě a konzistence, měl stejné množství kalorií, proteinu, tuku a sacharidů. Byl vyroben zcela stejně jako první koktejl, až na jednu výjimku, intenzivněji a kvantitativně navyšoval hladinu cukru v krvi. V porovnání s první dávkou koktejlů měla druhá dávka vyšší obsah cukru a vyšší glykemický index.

Milkshake s větším obsahem cukru a vyšším glykemickým indexem způsobil bez výjimky mnohem prudší nárůst hladiny cukru v krvi a množství insulinu. Čtyři hodiny po konzumaci měly ženy rovněž mnohem větší hlad a chuť. Tato část studie nebyla nijak překvapující, neboť toto už bylo dokázáno v mnoha jiných studiích v minulosti.

Průlomový výsledek byl však tento: U každé ze zúčastněných žen se po konzumaci koktejlu s vysokým glykemickým indexem rozsvítil nucleus accumbens jako vánoční stromeček. Pro porovnání, po konzumaci koktejlu s nízkým glykemickým indexem neprokázal nucleus accumbens žádnou takovou reakci. Tato studie jednoznačně potvrdila, že potraviny, které vyženou náš krevní cukr prudce nahoru, ovlivňují mozek stejným způsobem, jako to dělají drogy. Mohou být tudíž biologicky návykové.

Nebavíme se zde jen o stolním cukru nebo tekutém cukru v limonádách, džusech či sportovních nápojích. Vysoký glykemický index má také spousta upravených potravin. Věděli jste například, že průměrná kupovaná omáčka na těstoviny obsahuje v jedné porci dvě a půl lžičky cukru? To je více než dvě sušenky. Věděli jste, že hlavní ingredience ve vaší barbecue omáčce je obvykle kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy?

A zatímco naše tělo zcela zřejmě potřebuje škroby a cukry obsažené ve zdravých sacharidech, jako je zelenina, celozrnné obiloviny, a nízko-glykemické ovoce, jako jsou borůvky nebo maliny, rafinované sacharidy, jako je pečivo, těstoviny a brambůrky, se v podstatě v těle mění v cukr, způsobují zmatek v krevním cukru a následně mají na svědomí naše nezvladatelné chutě.

Na trhu dnes máme statisíce upravených potravin, 80 % z nich obsahují přidaný cukr.

Závislost na jídle je skutečná a je klíčovým důvodem, proč tak vysoké procento populace trpí nadváhou a má zdravotní problémy. Pohybujeme se v bludném kruhu nezvladatelných chutí a konzumujeme jídlo, které doslova vystřeluje hladinu cukru v krvi a rozsvěcuje centrum potěšení v mozku.

Když budete nadále (konzumentem) „uživatelem“ cukru a upravených potravin, Vaše dopaminová čidla se sníží. Znamená to, že potřebujete více a více návykové substance k vygenerování stejně blaženého pocitu. To vysvětluje, proč příležitostný uživatel alkoholu cítí značný efekt už po jedné skleničce vína, zatímco pravidelný uživatel alkoholu nebo alkoholik musí zkonzumovat pět panáků vodky, aby vůbec něco pocítil.

Už vás to dostalo? Nenechte se! Dobrou zprávou je, že závislosti na jídle můžete udělat utrum. My vám prozradíme jak. Klíčem je tzv. detox. Ten vám umožní odvrátit chronické symptomy, oprostit se od vašich chutí, zhubnout a najít cestu zpět k vašemu přirozenému stavu zdraví, energii a duševní pohody.

2 kroky k detoxikačnímu úspěchu

Vše, co musíte udělat, je odstranit to špatné a přidat to dobré. Vaše tělo se postará o zbytek. Pryč se špatným a sem s dobrým, to jsou dva jednoduché, ale velmi účinné kroky, stojící za úspěchem týdenní detoxikační diety. Níže najdete rozpis toho, čemu se budete po dobu sedmi dnů vyhýbat a co budete přidávat.

Pryč se špatným

To špatné jsou všechny toxické potraviny, nápoje a návyky životního stylu, které zanáší váš organismus. Seznam rovněž obsahuje potraviny, které nejsou nutně „toxické“, ale s největší pravděpodobností vyvolají prudké navýšení hladiny cukru v krvi a další biochemické reakce:

Sem s dobrým

Každá z těchto potravin a praktik uvedených v tomto seznamu vám pomůže detoxikovat a uzdravit vaše tělo a také zhubnout přebytečná kila.

Jste závislí na určitých potravinách? 

Tento dotazník vám pomůže zjistit, jestli jste „potravinový závislák“ na mouce, cukru a dalších typech upravených potravin. Pokud sami sebe v těchto indiciích vidíte, neděste se, nejste v tom sami. Miliony lidí v každém koutě světa spadli do pasti závislosti na jídle. Dobrou zprávou je, že můžete absolvovat detox a rozbít tak návykový cyklus.

Čím intenzivněji nebo častěji prožíváte tyto pocity a chování, tím více jste závislí. 

  1. Konzumujete určité potraviny, i když nemáte hlad, jen proto, že na ně máte chuť?
  2. Bojíte se určité potraviny omezovat?
  3. Po přejedení se cítíte líní nebo vyčerpaní?
  4. Kvůli své závislosti na jídle máte zdravotní nebo sociální problémy, které mají vliv na školu nebo zaměstnání? Přes negativní následky jídlo konzumujete dál?
  5. Trávíte čas řešením negativních pocitů, například výčitkami způsobených přejídáním určitých potravin namísto trávení důležitého času s rodinou, kamarády, v práci či při rekreaci?
  6. Při omezení určité potraviny jste měli abstinenční příznaky, jako je agitace nebo úzkost (nepočítají se kofeinové nápoje, jako je káva, čaj a energetické nápoje)?
  7. Problémy spojené s jídlem snižují vaši schopnost efektivně fungovat při každodenní rutině, v práci nebo ve škole a při společenských či rodinných příležitostech?
  8. Jídla, po kterém Vás honí mlsná, potřebujete víc a víc, abyste zažili potěšení nebo snížili negativní emoce?

Začínáme s abstinencí

Mějte na paměti, že biochemie udává směr vašemu chování, ne vaší vůli. Takže pokud chcete ovládnout svoje chutě, přestat se přejídat, shodit a zlepšit vaše zdraví, potřebujete restartovat vaše hormony a neurovysílače. To je základem detoxu.

Jak vám detox pomůže? 

  1. Vypne prudké zvyšování inzulínu, a tím pozastaví ukládání vnitřního tuku a potlačí nezvladatelné chutě.
  2. Zlepší vaši citlivost na inzulín, takže budete potřebovat méně k vyrovnání krevního cukru, což se projeví lepším zdravím a úbytkem váhy.
  3. Sníží kortizol, hormon stresu, který zvyšuje chutě na cukr a podporuje ukládání vnitřního (viscerálního) tuku.
  4. Sníží ghrelin, hormon zodpovědný za pocit hladu.
  5. Zlepší citlivost v mozku na leptin, což umožní vašemu přirozenému regulačnímu systému nastartovat Váš apetit.
  6. Zvýší peptid YY (PYY), střevní hormon, který se chová jako brzda vašeho apetitu a po jídle způsobuje pocit plnosti.
  7. Přirozeně navýší dopamin, takže můžete prožívat potěšení z opravdového jídla.
  8. Znovu nastaví vaše chuťové pohárky, takže přírodní potraviny budou zase chutnat dobře.
  9. Odstraní toxiny z vaší stravy a života. Zlepší i schopnost těla zbavovat se uložených toxinů, které vám způsobují nadváhu.

Každá z těchto důležitých biologických změn se během detoxikačního procesu automaticky objeví. Jakmile zlepšíte vaše stravovací návyky a začnete naplňovat vaše tělo opravdovým, čerstvým, nezánětlivým jídlem, vaše tělo vás odmění spoustou energie, budete zdravější a budete se cítit mnohem lépe.

Zdroj: Mark Hyman, Beating food addiction, Experience Life, March 2O14