Které sporty pomáhají spalovat tuky?

Kdo chce hubnout, měl by se hýbat. Rozhodně však neplatí, že od tukových zásob pomůže jakýkoli sport. Naopak, některé se ke shazování přebytečné váhy vůbec nehodí. Neplatí přitom, že čím více se při cvičení či pohybu zapotíte, tím lépe.

Zkoušeli jste někdy spinning? Jízda na pevně připevněném kole ve fitness centrech dává většině lidí hodně zabrat. Trenéři, kteří vedou lekce, navíc často vyšponují tempo jízdy hodně vysoko. Frekventanti těchto kurzů jsou však někdy překvapeni, že navzdor námaze a tomu, že během hodiny sotva chytají dech, nehubnou.

Vysvětlení je přitom celkem jednoduché – viníkem je příliš vysoké tempo, při kterém se spalují cukry, nikoli tukové zásoby. Kupodivu toho moc neshodíte ani jízdou na normálním kole pod širým nebem, pokud nebudete jezdit desítky kilometrů denně, protože při běžné jízdě na kole vydáte méně energie, než když se vydáte pěšky na pořádnou túru.

Podobně však nefunguje, až na výjimky, populární plavání – většina těch, kdo jím chtějí zhubnout, totiž plave pro změnu příliš pomalu a do pásma výkonu, v němž by spalovali tuky, se vůbec nedostanou. Negativní roli tu navíc hraje studené voda, zpomalující metabolismus, a také fakt, že po plavání většině lidí vyhládne natolik, že snadno snědí více kilojoulů, než kolik jich v bazénu spálili. O něco lepší to tedy je v bazénech, kde je voda vyhřátá nad 25 stupňů, ale museli byste plavat alespoň 40 minut svižným tempem, abyste ve vodě něco shodili.

Choďte, běhejte, tančete

A co tedy zabírá?  Skvělou a velice účinnou volbou je zdánlivě obyčejná chůze. Je vhodná i pro ty, kdo mají nějaké zdravotní problémy včetně potíží s klouby. Stejně tak i pro ty, kdo nemají žádné nebo minimální zkušenosti se sportováním a cvičením.

Je samozřejmě potřeba, aby člověk chodil v potřebném tempu a víc než jen pár minut denně. Ačkoli tady se doporučení včetně rad odborníků liší. Je tedy tak trochu na vás, čemu dáte přednost.  Držet se můžete některého z následujících doporučení.

Podobně jako chůzí lze samozřejmě hubnout i během. Přepokládáme přitom, že nebudete sprintovat. Na hubnutí jsou totiž lepší delší tratě volnějším tempem. Jednoduše řečeno, snažte se udržovat správnou tepovou frekvenci, při které budou mizet tukové bochánky. Poznáte ji tak, že při ní ještě budete moci mluvit. Lapání po dechu stejně jako neschopnost odpovědět ostatním je špatně. U běhu jsou ještě více než u chůze důležité pořádné boty, dostatečně široké a odpružené. Počítejte s tím, že pokud běhu propadnete, nevydrží vám déle než půl roku, i když za ně dáte přes dva tisíce korun. Pozor, běhání se nehodí pro lidi s velkou nadváhou či obezitou, protože znamená zátěž pro klouby, začít by měli s chůzí.

Hubnout se dá i pod střechou

Dobrou volbou, od které rovněž můžete čekat, že kila půjdou dolů, je posilovna. Konkrétně pak kruhový trénink, při kterém během cvičební hodiny vystřídáte různé nástroje a stanoviště tak, abyste chvílemi posilovali a chvílemi díky správnému tempu spalovali tuky. Rozhodně se vyplatí si na prvních pár hodin připlatit za trenéra, kterému vysvětlíte, co od cvičení čekáte. Zvláště pokud vám nejde o svaly, ale o hubnutí. Trenér vám sestaví trénink na míru.

Hubnout můžete i při lekcích cvičení, jako je zumba nebo aerobic. Ale pozor, vždy si vyberte úroveň, která odpovídá vaší kondici. Protože jinak hrozí, že cvičení nebudete zvládat ani stíhat, protože čím lepší úroveň, tím vyšší tempo.